Creativity is intelligence having fun! Albert Einstein 

 

Chauvinisme

 

Styling inspiratie Pinned up Marcel Wanders tentoonstelling stedelijk museum

Ik ben op weg naar het Stedelijk Museum in Amsterdam. Ik ga naar Pinned Up! De oeuvre tentoonstelling van 25 jaar Marcel Wanders. Mijn favoriete Nederlandse Designer/Kunstenaar/Storyteller/Icoon om vele redenen!

Een met mozaïek ingelegde bolide staat pontificaal bij de entree opgesteld om ons te begroeten. Point made…. Boys will be boys! En zo heurt dat. Uit de boxen galmt de Soundscape van Avant Pop componist Jacob ter Veldhuis. De combinatie van deze klanken met de sfeer en de objecten is treffend en verrassend tegelijk. Meteen word ik meegevoerd in de wereld van Marcel Wanders. Een wereld vorm gegeven door experimentele objecten, sculpturen, schetsontwerpen, visies en designiconen als The Knotted Chair, Eggvase en de Skygarden Lamp. Deze topdesigner lijkt geen enkele concessie te doen aan zijn visie en fantasie en I love him for it. Hij weet een feeërieke sfeer te creëren zonder dat het kitsch wordt en heeft een bijzondere fijn gevoel voor schoonheid en materiaal. Op geheel eigen wijze met een indrukwekkende precisie, een ontroerende speelsheid en met voelbare passie ontwerpt hij de mooiste objecten. Ik bewonder hem om zijn wil de wereld letterlijk mooier te maken. Duurzaamheid is een belangrijke factor in zijn ontwerpen. Het is dan ook aandoenlijk om te zien hoe hij zijn frustraties over de verloedering van zijn concept voor het Mondrian South Beach in Miami heeft weten te bezweren door het creëren van Disillusion.

Zijn uitspraken zijn her en der te lezen. Daaruit blijkt dat hij ook over een goed gevoel voor humor beschikt. Een man naar mijn hart! “An honest lie is better than a boring truth”. Zegt hij. Ik ben het er volledig mee eens hoewel ik “lie” zou willen vervangen voor “illusion”. Want dat is hij in mijn ogen nog het meest. Een realistische illusionist. Met recht een topper. Iconen als Maarten Baas en Kiki van Eijk zijn onder zijn vleugels uit mogen groeien tot ware grootheden op het hedendaagse interieurpodium wereldwijd. Zij exposeren beiden in galeries, musea en toonaangevende beurzen over de hele wereld. Maarten Baas gooide hoge ogen met zijn Smoke collectie. Waarin klassieke meubelen gecontroleerd afgebrand werden en daardoor een rauwe, pure sfeer kregen. Kiki van Eijk brak door met haar Kiki Carpet en maakt fantasierijke en verrassende elementen.

Nederland mag trots zijn op zulke creatieve kanjers. En er zijn er nog veel meer die regelmatig van o.a. de Design Academy band rollen. Laten we hun visie en creativiteit ondersteunen en eens niet meer doe-maar-gewoon-dan-doe-je-al-gek-genoeg roepen. Spring eruit! Laat jezelf zien! Omring je met mooie dingen en voel je vrij en een trotse Hollander.

Pioniersbloed is het wat door onze aderen stroomt!

Styling inspiratie blog chaivinisme kiki Eijk Dutch design

Styling Inspiratie smoked chaise Maarten Baas dutch design chauvinisme

inspiratie Kiki Eijk dutch design chauvinisme blog

 

Op 25-07-2016 door Nathalie Schalke