Creativity is intelligence having fun! Albert Einstein 

 

Werkplek die werkt!

 

 StC werkplek column styling 

Werk is een hot item nowadays. We willen graag parttime werken, want er is meer te doen, wat nog veel leuker is. We willen flexibel zijn in ons werk om een goede balans te krijgen (en houden) tussen werk en gezin/ partner. We willen graag werk doen wat bij ons past en als het even kan er ook nog wat toe doet maatschappelijk gezien of voor de groot denkende onder ons, mondiaal gezien.

We gaan voor niet minder dan een fijn bedrijf met meegaande bazen en dito voorzieningen. Kortom “Het nieuwe werken” stelt heel wat eisen op heel veel vlakken.

Om me heen hoor ik steeds meer dat men een dagje gaat “thuiswerken”. Dat behelst dan in veel gevallen het volgende: Ik sta iets later op of ik kruip nog even lekker terug in bed want ik heb toch nog de hele dag. Dan neem ik wel geen pauze tussen de middag of ik werk vanavond wat langer door. Ik maak mijn uren heus wel. Ik kan gewoon in mijn joggingplunje blijven zitten, geen mens die me ziet. Als ik eindelijk na mijn ontbijtje achter mijn computer heb plaatsgenomen zie ik in mijn linkerooghoek de vaat nog op het aanrecht staan, die doe ik eerst maar even in de vaatwasser. Op weg daarnaar toe struikel ik bijna over de stofvlokken, dus pak ik ook maar even de stofzuiger. En als dan de vloer weer zo lekker kruimelvrij is dan sop ik terloops nog even de vensterbanken en het stof op de tv is ook niet om aan te zien. Oh het is 10.00 uur en de confrontatie met de tv brengt me op het idee om het journaal te gaan kijken want ik moet wel op de hoogte zijn van alle gebeurtenissen en ontwikkelingen in de wereld. Daarna heb ik van alle sombere berichten een sterke behoefte gekregen aan energie dus zet ik een kopje thee want ik lust geen koffie. Omdat de wereld toch vergaat en die paar kilo dan niets uitmaken hobbel ik van de keuken naar de voorraadkast voor een koekje erbij en/of (meestal en) een chocolaatje.

Vervolgens zet ik me enthousiast achter mijn beeldscherm en hoor de brievenbus klepperen. Mijn niet te onderdrukken nieuwsgierigheid doet me opveren en naar de voordeur rennen om te kijken wat er op de mat is gevallen. Bah, alleen maar folders. In het kader van afvalscheiding ontdoe ik het pakket van het plastic om het apart te leggen. Als de folders dan toch zo voor me liggen dan kijk er maar even in want het schiet me te binnen dat ik nog iets nodig heb wat van levensbelang is en het zou fijn zijn als dat in de aanbieding is. Daarna bekijk ik mijn digitale brievenbus waar weer zoveel verleiding en afleiding in zit wat om onmiddellijk beantwoorden schreeuwt dat ik bijna vergeet wat ik vandaag allemaal zou gaan doen.  Mezelf streng toesprekend dat ik nu toch echt aan de slag moet open ik alle bestanden tegelijk en flits van het ene naar het andere project en van taak naar taak. Ik zit er echt lekker in en werk gestaag door. Dan hoor ik de kat miauwen voor de achterdeur. Ze wil graag naar binnen en blijft dan net zo lang om mijn benen draaien tot ik haar een pateetje geef. Ik zit weer achter mijn scherm en druk driftig op mijn toetsen als de telefoon gaat. Dat gaat over totaal iets anders dan werk maar heeft ook mijn aandacht nodig dus regel ik dat maar even eerst zodat mijn hoofd leeg is en ik me volledig om mijn werk kan storten.

Enfin, dat gaat de hele dag zo door. ’s Avonds vraagt een vriendin wat ik gedaan heb en ik meld trots en doodmoe “heel veel!” en denk er meewarig achteraan, “wat niets met mijn werk van doen had……” En jij? Wat beantwoord wordt met een hele riedel aan afgewerkte to -do -lijsten en geboekte resultaten. En dan ben ik jaloers op haar discipline en boos op mezelf voor het totale gebrek daaraan.

Het valt niet mee om thuis te werken. Het is ook niet alleen het gebrek aan discipline wat de oorzaak is van mijn rommelige dag. Omgeving is wat hier het verschil maakt tussen mijn dag en die van mijn georgaseerde vriendin. Zoals je op kantoor een ietwat huiselijke sfeer kunt creëren wat de productiviteit omhoog doet schieten zo moet je thuis een kantoorsituatie inrichten om aan de slag te kunnen. Ik ben een nogal snel afgeleide, creatieve geest en haal overal inspiratie uit. Nadeel is dat ik een tikje ongeorganiseerd kan zijn. Ik heb dus baat bij een afgebakende ruimte met niet al te veel prikkels. De invulling van een werkplek is voor ieder archetype verschillend.

Waarover ik mij verbaas is dat er nog zo velen zijn die lange dagen doorbrengen in troosteloze, oninspirerende en niet uitnodigende omgevingen die niet bij hen passen. Dat kan en moet anders. Dit gaat om ons welzijn! Verschillende , heel veel verschillende onafhankelijke onderzoeken stellen onomstotelijk  vast dat de omgeving van invloed is op je prestaties. Rendementen, targets, omzetten en plezier kunnen flink omhoog met de juiste harmonie op je werkplek. En verzuim gaat een stuk naar beneden als je fluitend naar je werk gaat omdat het er simpelweg goed toeven is.

Helaas is discipline niet verkrijgbaar bij de apotheek in vloeibare, poeder of pilvorm. Voor alle andere werkplekvragen mag je me altijd benaderen.  Ik geef je graag advies voor je winkel, showroom , kantoor of woning.

 

Op 30-08-2016 door Nathalie Schalke