Creativity is intelligence having fun! Albert Einstein 

 

1:1 Sets for Erwin Olaf

 

Erwin olaf 1:1 sets

 

Uit een fusie tussen Nederlands Architectuur Instituut, Premsela, Nederlands Instituut voor Design & Mode en Virtueel Platform is Het Nieuwe Instituut ontstaan. Dit innovatieve instituut in Rotterdam vertegenwoordigt drie disciplines: Architectuur, Design en & e-Cultuur. Ik bezocht iin 2014 de tentoonstelling 1:1 Sets voor Erwin Olaf. De eerste tentoonstelling van een drieluik waarmee het instituut uiteenlopende vraagstukken onderzoekt rond het verbeeldende, verleidende en representatieve karakter van het interieur.

De tentoonstelling bevat publicaties van veel bekende beelden van Erwin Olaf en nog niet eerder gepubliceerd materiaal van de door Floris Vos ontworpen decors. Een uniek kijkje achter de schermen bij deze wereldberoemde fotograaf. De settings zijn ontdaan van modellen en verhaallijn. Er zit veel tegenstrijdigheid in zijn beelden en de buitenwereld blijft vaak verborgen. De stijlen waarin de sets zijn opgebouwd zijn uiteenlopend historisch. Soms met het optimisme van de jaren 50, dan weer de somberheid van de jaren 60. Alle settings geven een gevoel van drama, verdriet of gemis. Er sijpelt een zekere melancholie door zijn werken. Erwin Olaf is niet geïnteresseerd in de werkelijkheid. Hij staged zijn eigen innerlijke belevingswereld en doet dat met uiterste precisie.

 

Sets 1:1 Erwin Olaf Nieuwe Instituut

 

Parallel is er de tentoonstelling “Bekleidung”. Behangdesigns van verschillende nationale en internationale kunstenaars waaronder Damien Hirst, Andy Warhol, Sylvie Fleury en Sarah Lucas. Psychedelische ontwerpen nemen een loopje met de geest, andere verbazen met de kracht van hun eenvoud.  Sarah Lucas staat bekend om haar controversiële, provocerende en shockerende ontwerpen.  Haar dessin “Soup” deed me inderdaad de konen rood kleuren!

 

Soup Sarah Lucas

 

Bekleidung Wallpaper Art Nieuwe Instituut

Agenda Het Nieuwe Instituut

Op 09-08-2016 door Nathalie Schalke