Creativity is intelligence having fun! Albert Einstein 

 

Nostalgie

 

 mauritshuis den haag cultuur kunst restyling inspiratie oude meesters

Een bezoekje aan het gerenoveerde Mauritshuis in onze Hofstad Den Haag is de moeite meer dan waard! Prachtig statig gebouw met veel, heel veel kunstschatten. Hoewel het originele interieur in een brand ergens in 18e eeuw is verwoest is het zorgvuldig in de oude eer hersteld. Al onze oude meesters zijn er vertegenwoordigt. Johannes Vermeer, Rembrandt van Rijn, Jan Steen, Frans Hals, Rubens en Brueghel zijn in goed gezelschap van vele anderen grootheden.

De renovatie heeft onder professionele begeleiding plaatsgevonden. Dat kun je zien aan de prachtige stoffen, kleuren en materialen. Elke ruimte heeft zijn geheel eigen sfeer meegekregen zonder afbreuk te doen aan een harmonieus geheel. Dat is knap en ik had een moord gedaan voor zo’n gave opdracht ;-)

De mix tussen oud historisch en nieuw modern is heel goed vorm gegeven. Een sfeervolle chique brasserie midden in dat historische gebouw en tussen de oude meesters. Het is een weldaad voor de op cultuur, sfeer en stijl georiënteerde mens.

De oude blauwe tinten uit de schilderijen zijn prachtig. Zo subtiel en helder tegelijk. Als ook de natuurlijke groenen. Rustgevend en stimulerend ineen. Vroeger maakten de kunstenaars hun eigen verf. Het pigment blauw werd verkregen uit Lapis Lazuli. Daarmee is het ook meteen de duurste kleur uit die tijd. Hoe meer er dus met blauw werd gekleurd hoe kostbaarder het schilderij en hoe rijker de opdrachtgever.

De kleuren uit de werken zijn goed vertaald naar de verschillende vertrekken. Elk vertrek een eigen basiskleur en karakter. Duidelijk aanwezig maar niet afleidend voor waar het werkelijk om gaat. De schilderijen en kunstwerken. Hoe goed de meesters uit die 16e en 17e eeuw konden schilderen is verbazingwekkend! Zo gedetailleerd. Sommige werken zijn net foto’s. Zelfs de huidstructuur op de vingers is minuscuul weergegeven. Opvallend, vind ik, is dat de wimpers in die tijden lijken te ontbreken. De geportretteerde zijn vaak niet echt knap. Geen hunks en babes en ook de tandzorg was destijds nog niet op zijn hoogtepunt. Eén schilderij geheel in ton sur ton leek door het precieze reliëf wel een beeldhouwwerk. Ik heb echt bewondering voor zoveel kunde.

Rembrandt is de kunstenaar met verreweg de meeste zelfportretten. Je zou kunnen zeggen dat hij de meester is van de Old School selfies.

mauritshuis den haag inspiratie oude meesters interieur

mauritshuis inspiratie den haag meisje met de parel oude meesters

Op 26-07-2016 door Nathalie Schalke