Creativity is intelligence having fun! Albert Einstein 

 

Eclectisch

 

 Moooi Design Marcel Wanders Eclectisch inspiratie

Eclectisch is een woord waarmee we graag schermen in de interieurwereld. Het klinkt namelijk heel chique, waardig en spannend. En niemand weet precies wat het inhoudt. Dat is fijn. Dan kun je er ongestraft vanalles van maken. Zo worden bij elkaar geraapte, spuuglelijke zooitjes waar geen woorden voor te vinden zijn snel afgedaan als: Goh, apart…heel eclectisch! Om toch complimenteus te kunnen zijn over iemands, in jouw ogen, totaal mislukte interieur.

Wanneer je een echt eclectisch interieur aantreft dan voel je dat direct. Op de een of andere manier roept het respect op. Het kan je smaak niet zijn maar je schiet er niet van in de lach. Je kan het niet mooi vinden maar je waardeert het wel. Je kunt het niet uitleggen maar het klopt gewoon. Die ogenschijnlijke onsamenhangende verzameling interieuriteiten. Het grijpt je, verrast je, verbaasd en raakt je. Dat is mooi! Dat is eclectisch.

Eclectisch is het combineren van verschillende stijlen of stromingen. Bijvoorbeeld antiek met modern. De stijl kenmerkt zich door het gebruik van authentieke materialen en rijke decoraties waarin de neogotische invloeden zichtbaar zijn. Die invloeden zijn ontstaan uit een romantische belangstelling voor de middeleeuwen. Niet verwonderlijk dat we eclectische interieurs vooral aantreffen in monumentale panden, kastelen en historisch erfgoed. Eclectisch roept associaties op met rijkdom, luxe en romantiek.

De meubelen zijn vaak bewerkt met specialistische ambachtelijke technieken. Stuk voor stuk unicums met een geheel eigen karakter en uitstraling. De items zijn handgemaakt en het vakmanschap dwingt respect af. De bezieling en de bedoeling van de maker zijn duidelijk. De hand van de meester is zichtbaar. Het is kunst.  De producten zijn met veel liefde en aandacht vervaardigt en dat zie je. Dat voel je!

Loop maar eens door Kasteel de Haar in Haarzuilens (Utrecht) met zijn prachtige hoge plafonds en indrukwekkende kunstverzameling.

Of door Huize Rustoord in Esbeek. Waar je ook heerlijk kunt eten en overnachten. In eerste instantie zijn het interieur en de stijlen overweldigend. Tegelijkertijd overvalt je een soort rust en inspiratie bij het aanschouwen van zoveel moois. Geef je ogen goed de kost. Je raakt niet uitgekeken!

Geen replicaatjes. De ware Eclect-adapt gaat voor echt!

Milaan Moooi Design Marcel Wanders eclectisch inspiratie

Moooi Eden rug kleed eclectisch Marcel Wanders rozen rond

 

Op 25-07-2016 door Nathalie Schalke